Zbilansowane odżywianie to jeden z wielu sposobów na zachowanie zdrowia i kondycji, dobrego samopoczucia oraz zgrabnej sylwetki. Dieta bogata w zróżnicowane składniki odżywcze i witaminy pozwala na zapobieganie wielu chorobom, wspomaga funkcje życiowe i procesy zachodzące w organizmie. Doskonałym produktem obfitującym w takie elementy są orzechy różnej maści. Dzięki nim posiłki i przekąski nie muszą być nudne i jałowe. Wszystkie orzechy są pełne właściwości zdrowotnych, a ich szczegółowe wartości opisano poniżej.

Król wśród orzechów – orzech włoski

Najbardziej popularne orzechy włoskie to bogactwo cennych składników. Mimo że ich skład to około 60% tłuszczu, co przekłada się na dość wysoką kaloryczność, to warto wprowadzić je do codziennej diety. Dostarczają ogrom witamin, m.in. A, B, C, E czy K, a także minerałów wapń, żelazo, magnez i potas. Dzięki temu posiadają prozdrowotny wpływ na organizm. Wspomagają pamięć i koncentrację – pobudzają mózg i wspierają procesy myślowe. Chronią układ krążenia obniżając poziom złego cholesterolu. Co więcej, pomagają eliminować stres i nadpobudliwość, a więc wzmacniają układ nerwowy. Dodatkowo działają korzystnie na wygląd – poprawiają wygląd cery oraz wspomagają pielęgnację włosów i paznokci.

Dorodne orzechy nerkowca

Pyszny, słodkawy smak orzechów nerkowca wzbogaci wiele potraw, np. sałatki lub desery. Sprawdzą się również doskonale jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Dlaczego zdrowa? Orzechy nerkowca chronią przed chorobami wieńcowymi, ponieważ zawierają wysoką zawartość kwasu gamma-linolenowego. Wspierają pracę mięśni i poprawiają samopoczucie. Zapobiegają nadciśnieniu, obniżając ciśnienie tętnicze dzięki wysokiej zawartości potasu. Orzechy pakowane nerkowca mają także dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Orzechy szczęścia – pistacje

Kojarzą się z kolorem zielonym i mają charakterystyczne łupinki, a ich właściwości są wręcz nieocenione. Wprowadzenie ich do codziennej diety zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Orzeszki pistacjowe zapobiegają chorobom oczu z powodu zawartej w nich luteiny i zeaksantyny. Duża obecność żelaza zapobiega anemii. Dodatkowo pistacje są bogate w witaminę B, która jest odpowiedzialna za niwelowanie stresu. Mimo swojej wysokiej kaloryczności warto spożywać je regularnie, ponieważ wspierają podczas diety wysoką zawartością błonnika, który przeciwdziała zaparciom. Są również odpowiednie dla osób z cukrzycą – posiadają niski indeks glikemiczny.